5 idei greșite pe care le ai despre mâncatul nesănătos
OK, cu toții ne dorim să ducem o stil de viață cât mai sănătos. Facem sport, suntem atenți la ceea ce cumpărăm de la supermarket, uneori ținem și dietă de detoxifiere sau, din contră, mai cedăm și ispitei de a consuma junk food.
Citim sfaturi peste sfaturi pe internet, aplecăm urechea la ce spun apropiații noștri… Însă, de multe ori, însușim mituri și idei pe care le urmăm de fiecare dată aproape orbește. Medicii nutriționiști din Statele Unite vin acum să demonteze 5 dintre cele mai des întâlnite astfel de mituri printre cei care țin să ducă un stil de viață sănătos.
Am mâncat junk food? Lasă că ard toate caloriile dacă fac sport.
Greșit! 1000 de calorii din alimente sănătoase nu au același efect ca 1000 de calorii din alimente de tip junk food. Acestea din urmă conțin mulți aditivi și compuși procesați care măresc riscul de a dezvolta boli autoimune (de care tot auzim în ulrima vreme din ce în ce mai des). Ține minte că activitatea fizică supune organismul unui stres și, fără resursele nutritive de calitate, se produce un dezechilibru.
E OK să mânănc proteină cât de mult vreau.
Greșit! Proteina, într-adevăr, menține și repară țesuturile musculare, dar, consumată în exces, provoacă pierderea în greutate sau, la polul opus, îngrășare. E bine să menții un echilibru. Include proteină în masa zilnică, dar nu exagera cu cantitatea. Limitează-te, de exemplu, la două ouă, o cupă de linte, 6 grame de migdale și o felie de somon. Toate, înșirate proporțional pe durata zilei.
Dacă mănânc imediat după ce fac sport e ca și cum m-am agitat la sală degeaba.
Fals! E chiar important să mănânci după sală pentru ca organismul să se refacă după efort. Dacă alegi alimente sănătoase, atunci celulele organismului vor primi acei nutrienți de care au nevoie. Masa musculară se formează nu doar prin efort, ci și prin furnizarea acestor nutrienți necesari. Alege să consumi alimente bogate în vitamine, antioxidanți, proteină, grăsimi sănătoase (salată cu somon, fasole și avocado, de exemplu, și un smothie cu legume, fructe și unt de arahide.
Fructele îngrașă precum bombanele.
Mulți se feresc de fructe considerând că au zahăr/fructoză neprietenoasă cu silueta. Conform studiilor recente, efectuate pe 130.000 de adulți, relevă faptul că cei care au consumat o porție în plus de fructe decât cea recomandată, pe zi, s-au îngrășat doar un sfert de kilogram pe parcursul a 4 ani. Ține cont că fructele conțin și apă și nutrienți benefici și fibre.
Zahărul este mult mai diluat decât în cazul altor alimente dulci. Comparativ, spre exempy, o cană de căpșuni conține 7 grame de zahăr, iar o linguriță de miere 17 grame, ori 30 de grame într-un pahar cu cola. Este în regulă să consumi două porții de fructe pe zi. Una dimineața și una după-amiaza ca și gustare
Te îngrași dacă mănânci grăsimi.
Există o adevărată fobie de grăsimi. Multă lume încearcă pe cât posibil să mănânce alimente cât mai puțin bogate în grăsimi. În realitate, grăsimile sănătoase sunt și sățioase, sunt un combustibil foarte bun care te ține activ toată ziua, reduc inflamația din organism și chiar sunt o sursă bună de antioxidanți. Ne referim la grăsimi din ulei de măsline, avocado, nuci.
The post 5 idei greșite pe care le ai despre mâncatul nesănătos appeared first on ADPM.