Quantcast
Channel: Sorin Dutoiu – ADPM
Viewing all articles
Browse latest Browse all 317

Alexandru Ciucu a realizat noile uniforme ale Armatei Romane

$
0
0

Alexandru Ciucu a realizat noile uniforme ale Armatei Romane

Noile uniforme au fost prezentate in premiera marti, 27 noiembrie, in cadrul unui eveniment derulat la Cercul Militar National, cu cateva zile inaintea sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire. La eveniment au fost prezenti si ministrul Apararii, Gabriel Les, seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, precum si seful Directiei logistice a Statului Major al Apararii, generalul de brigada Constantin Negrea.

Designerul roman considera onoranta propunerea primita din partea Ministerului Apararii Nationale si a realizat intregul proiect pro bono, fara nicio pretentie financiara.

„Noul design al uniformelor, adresat momentan doar Fortelor Terestre si Fortelor de Aviatie, porneste de la traditia vestimentara a Armatei Romane din cele doua momente cruciale ale istoriei noastre recente – Razboiul de Independenta si Marea Unire de la 1918, si este desavarsit cu influente ale uniformelor militare din cele mai importante armate partenere NATO: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia si Franta.

Imi doresc ca militarii Armatei Romane sa poarte cu mandrie si cu demnitate aceste uniforme pentru ca sunt gandite, studiate si create sa ii puna in valoare din primul moment in care sunt observate. Sunt, de asemenea, facute sa fie comode, rezistente si practice”, declara Alexandru Ciucu.

La finalul prezentarii noilor uniforme militare, designerul a declarat: „Multumesc pentru oportunitatea de a scrie istorie, pentru ca intr-un fel sau altul asta este o istorie vestimentara. Este un proiect imens in care m-am implicat cu mare placere, pro bono, pentru ca il consider cadoul meu pentru tara intr-un an centenar. In curand se implineste un an fara regele Mihai, personal, dedic aceasta colectie de uniforme memoriei Majestatii Sale”.

Noile elemente de design

Designerul explica noutatile in materie de design ale noilor uniforme, abordate in urma unui studiu amanuntit.

“Uniforma de oras este purtata de militari in cadrul activitatilor de reprezentare ale Armatei Romane, atat in actiunile cotidiene legate de indatoririle de serviciu cat si in cele cu caracter public si de ceremonie.

Conform studiilor efectuate cu aceasta ocazie la Muzeul Militar National, vipusca de contrast este un element pe care il gasim fara exceptie, sub diferite culori, in uniforma romaneasca, inca din 1832 si pana in preajma primului razboi mondial.

In acea perioada are loc o schimbare majora de design a uniformei de razboi, atat in Romania cat si la nivel international, in sensul simplificarii si a cresterii utilitatii ei in mod special prin prisma capacitatii de camuflare.

Apar pentru prima data buzunarele exterioare, diferentiate ca design in functie de grad; cele cu burduf si capac pentru ofiteri si generali si cele doar cu capac pentru subofiteri si soldati. Se pastreaza acest element traditional de diferentiere ierarhica si in constructia estetica a noilor uniforme.

Elementele moderne, preluate si reinterpretate, din uniformele principalilor parteneri NATO, vizeaza forma rotunjita a buzunarelor si culoarea uniformelor franceze, forma si marimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului in contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrata specifica italienilor si stilul palariei militarilor femei americane.

Toate aceste elemente au servit doar ca inspiratie, ca punct de plecare, ele fiind complet restilizate si armonizate intr-un stil propriu, care ii confera noii uniforme un aer original, elegant si integru.

Un element de noutate in uniformele armatei romane este adus de faptul ca gradele nu mai sunt diferentiate cromatic in functie de arma. Ele au fond maro inchis pentru toate fortele terestre si fond bleu pentru toate fortele aeriene.

Prin toate aceste elemente, prin croiala si prin materialul de baza utilizat, noua uniforma de oras isi propune sa imbunatateasca toate caracteristicile referitoare la aspect, durabilitate si confort ale modelelor precedente.

Tesatura propusa este un amestec de lana merinos si cordura. Cordura este o fibra sintetica, de inalta tehnologie, special creata pentru a oferi o rezistenta mai mare la actiunea factorilor mecanici – frecare, rupere – dar si a celor de natura chimica – pentru stabilitate superioara a culorii la expunere solara sau la contactul cu diversi detergenti sau compusi chimici”, explica Alexandru Ciucu.

 

Cum arata noile uniforme

In functie de specificul fiecarei categorii de forte ale armatei, culorile noilor uniforme sunt urmatoarele:

 

Fortele terestre: fond bej cu vipusca bej pentru soldati si subofiteri si fond bej cu vipusca maro inchis pentru ofiteri si generali. Pentru o rezistenta mai mare la murdarire, in cazul fortelor terestre exista pentru toate gradele si varianta pantalonului sau a fustei de culoare maro inchis. Acestea se pot folosi doar in timpul serviciului, nu pe strada si nu la ceremonii.

 

Fortele aeriene: fond albastru inchis cu vipusca albastru inchis pentru soldati si subofiteri si fond albastru inchis cu vipusca bleu pentru ofiteri si generali. Compozitia este de 40% lana si 60% cordura.

Atat pentru militarii din fortele terestre cat si pentru militarii din fortele aeriene, uniforma prezinta aceeasi linie a croielii si aceleasi elemente de constructie. Difera doar culoarea si unele detalii de diferentiere ierarhica.

Este prima schimbare stilistica a uniformelor, dupa 1948, renuntandu-se astfel la designul de inspiratie ruseasca din ultimele decenii, si dorindu-se a se apropia, inclusiv la nivel de comunicare vizuala, de aliatele Armatei Romane din cadrul NATO, dar si de o abordare moderna a materialelor si a croielii uniformei, de la pantalon pana la chipiu.

Alexandru Ciucu a oferit Ministerului Apararii Nationale prototipurile noilor uniforme si un set complet de fotografii de inalta rezolutie cu fiecare dintre acestea, urmand ca apoi sa ofere pro bono tiparele si consiliere specializata in executarea uniformelor in serie, daca aceasta va fi solicitata de Ministerul Apararii Nationale.

Despre Alexandru Ciucu

 

Alexandru Ciucu este cel mai apreciat designer de costume masculine din Romania, realizate la comanda, in regim bespoke, cu o bogata experienta in acest domeniu, plecand de la o traditie de familie de trei generatii.

A studiat design, creatie de tipare si fashion marketing la Milano.  A creat si prezentat in tara si in strainatate peste zece colectii de costume barbatesti. “Tailored Glory”, din 2015, a fost, de altfel, si o reinterpretare moderna a uniformelor militare romane din secolul al XIX-lea.

In 2016, Alexandru Ciucu s-a implicat pro bono, la invitatia Ministerului Apararii Nationale, in organizarea show-ului de prezentare a noilor uniforme de combat din teatrele de operatiuni.

Designerul are si o vasta experienta in crearea si executia uniformelor de aviatie a mai multor companii aeriene comerciale.

Alexandru Ciucu este, inca din anul 2010, furnizor al Casei Regale a Romaniei. In anul 2013 a fost ridicat la rangul de Maestru, multumita creatiilor sale vestimentare si a serviciilor de Inalta Croitorie oferite.

Alexandru Ciucu a realizat in ultimii ani vestimentatii pentru MS Regele Mihai si ASR Principele Radu, precum si pentru presedintele Klaus Iohannis.

La nivel international, Principele Albert de Monaco, Regele Simeon al Bulgarilor, dar si multi oameni de afaceri de pe Riviera Franceza au ales sa poarte costume realizate la comanda de Alexandru Ciucu.

 

Alexandru Ciucu a lansat costume inspirate de uniformele militare ale secolului al XIX-lea!

 

#emblemadeonoare

A post shared by Alexandru Ciucu (@alxciucu) on

The post Alexandru Ciucu a realizat noile uniforme ale Armatei Romane appeared first on ADPM.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 317