![sorin-dutoiu-croaziera]()
In cabina de pe Quantum of the Seas, cu care am vizitat Japonia
Tocmai am incheiat cea de-a zecea croaziera. Am vizitat, de aceasta data, Japonia, cu cel mai hi-tech vas din lume, Quantum of the Seas de la Royal Caribbean. Deja planuiesc urmatoarea croaziera din vara. Pare deplasat? Poate… Insa procedez la fel ca alte milioane de turisti din intreaga lume.
Vacanta cu un vas de croaziera iti intra la suflet daca ajungi sa o petreci pe un vas bun, ce apartine unei companii mari, respectabile (cum este Royal Caribbean), si, bineinteles, daca ai si un itinerariu splendid.
2011. Prima experienta
Am urcat, pentru prima data, pe un vas de croaziera in vara lui 2011. Am avut atunci un proiect de travel cu Catalin Botezatu. Eram invitati la Roma, la inaugurarea noului vas Celebrity Silhouette. Recunosc, mi-era teama, pur si simplu, o teama de necunoscut. Nu stiam la ce sa ma astept, trecand peste faptul ca nu sunt un bun inotator :).
Ei bine, am ramas uluit de ce am vazut. Ajunsesem pe un oras plutitor. Un vas imens, cu 15 etaje, mii de camere si apartamente, restaurante de lux, magazine de firma, o sala de fitness imensa, cu zeci de aparate, biblioteca, o sala de concerte cu peste 3000 de locuri, club de noapte, piscine, centre spa, teren verde de cricket in aer liber, pe ultima punte, un lounge imens in aer liber, baruri si chiar o pista de jogging.
![celebrity-silhouette-2]()
![suita-croaziera]()
![954-silhouette_teather]()
In camera dubla cu balcon am fost intampinati cu sampanie, fructe proaspete si bomboane de ciocolata. Atentia de detalii era deosebita.
Ce m-a impresionat si mai mult a fost ospitalitatea celor care lucrau pe vas. Toata lumea era zambitoare, te saluta, te intreba cu ce anume te pot ajuta, cu ce sa te serveasca. Mancarea si bautura erau incluse.
Ajunsesem in cel mai ospitalier si mai spectaculos loc de pana atunci. Vasul era atat de imens, incat, in primele doua zile ne-am ratacit de nu stiu cate ori pana am invatat incotro sa ne indreptam pentru a ajunge unde doream.
La restaurantele à la carte mancarea era preparata de chefi renumiti, iar modalitatea de servire era ireprosabila si uimitoare.
Spre exemplu, la Qsine, totul era un spectacol, inspirat de jocurile copilariei, cu suporturi de mancare si modalitati de prezentare unice. Totul, pentru a oferi placerea jocului.
De exemplu, cine comanda Mojito, primea ingredientele separat, in eprubete, pentru a si-l prepara singur, dupa instructiunile alaturate. Briosele erau servite simple, avand alaturi recipiente cu glazura pentru ca noi sa le decoram asa cum dorim. Preparatele de sushi erau servite pe bat, asemenea acadelelor. Felurile de mancare mediteraneene erau servite in recipiente ascunse in sertarele unei mini biblioteci. Crevetii au devenit, pentru o seara, disco-creveti, fiind asezati pe un vas transparent care lumineaza intermitent precum neoanele din cluburi. La desert, capsunile trase in ciocolata au venit servite pe bat, infipte intr-un gazon cu iarba verde. Intre firele de iarba, puteau fi gasite coji de oua umplute cu crema de zahar ars. O minunatie!
![qsine]()
![qsine-2]()
![qsine-3]()
Vasul a pornit atunci in croaziera inaugurala, de doar doua nopti, de la Civitavechia, de langa Roma, ne-a plimbat pe Mediteana si ne-a adus inapoi, a treia zi.
A fost ca un vis frumos care ne-a facut sa ne indragostim de acest tip de vacanta.
A fost doar inceputul
In croazierele care au urmat am avut ocazia sa descopar noi minunatii pe care le ofera acest tip de vacanta. Asta deoarece au fost croaziere in adevaratul sens al cuvantului, cu opriri in porturi.
Am ales sa calatoresc de fiecare data cu vasele ce apartin Royal Caribbean, prin www.rccl.ro.
A doua croaziera a fost in Orientul Mijlociu. Am plecat din Dubai si am oprit, cate o zi sau doua in Fujeira, Muskat (Oman), Abu Dhabi si, inapoi in Dubai.
Apoi, in anul ce a urmat, am vizitat toate tarile nordice cu un alt vas de croaziera. Am pornit de la Stockholm, Suedia, oras pe care il ador, si ne-am oprit, tot asa, pentru o zi, doua sau chiar trei, in Helsinki (Finlanda), Sankt-Petersburg (Rusia), Talin (Estonia), insula Visby (Suedia), Wundermunde (Germania), Copenhaga (Danemarca).
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Privelistea pe care o ai, zi de zi, de la balcon sau de pe orice punte exterioara
Cu Celebrity Equinox am parcurs, in alt an, Mediterana de Vest. Am pornit de la Roma (Italia) si am oprit apoi in Livorno (Italia, in apropiera caruia se afla Florenta, Pisa si Sienna), Nisa (Franta), Ajaccio (Corsica), Porto Torres (Sardinia), Palma de Majorca si, la final, Barcelona (Spania).
Apoi, am participat la prima croaziera in Europa a celui mai mare vas din lume, Oasis of the Seas, vas care m-a lasat, pur si simplu, cu gura cascata. Era ca un oras plutitor, cu aproape 8000 de oameni la bord ( 5400 de pasageri, plus 2300 de membri ai echipajului).
Nava are 16 etaje, 361 de metri lungime si 64 metri latime. Spre deosebire de celelalate vase de pana atunci, acesta avea si cabine cu balcon spre interiorul vasului. Astea deoarece vasul era “scobit” la mijloc avand in interior o promenada imensa, cu cafenele, restaurante, magazine, un patinoar, un parc superb, cu zeci de copaci si mii de plante natural, si chiar un mare centru de distractii ce se prelungeste spre capatul vasului.
Imaginati-va ca acolo exista un carusel imens, un simulator de surf si un amfiteatru in aer liber cu o scena ce se transforma intr-o piscina imensa, acolo avand loc zilnic spectacole de acrobatie acvatica.
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Pe Oasis of the Seas, cel mai mare vas de croaziera din lume
![oasis]()
![oasis-2]()
![oasis-3]()
![oasis-4]()
Cu Oasis of the Seas am plecat din Barcelona si am oprit in Malaga (Spania), Vigo (pe coasta de vest a Spaniei, langa Santiago de Compostella) si la Rotterdam (Olanda).
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Apoi, am participat la evenimentul inaugural al celui mai hi-tech vas de croaziera din lume, Quantum of the Seas. O noua experienta mind-blowing! De aceasta data, mai totul era super-tehnologizat. De la internetul ultra-rapid (pentru ca da, in mijocul marii ai pe orice vas conexiune la net, mai ales acum ca Royal Caribbean are propriul satelit si ofera o viteza ca acasa) pana la show-urile spectaculoase pe ecrane 4K, barmani roboti care iti fac si iti servesc cocktailurile cerute, sala imensa cu masinute tamponabile ori de roller skating, simulatorul de zbor iFly sau capsula North Star care te ridica la 93 de metri deasupra vasului si deasupra marii.
![QUANTUM OF THE SEAS]()
![quantum-of-the-seas18]()
![quantum-of-the-seas7]()
![quantum-of-the-seas4]()
In plus, spre deosebire de celalte vase, pe Quantum of the Seas ai Dynamic Dining, insemnand ca poti lua masa la oricare din cele 18 restaurante a la carte, multe dintre ele din lanturi internationale renumite (cum este, spre exemplu, Jamie’s Italian, al lui Jamie Oliver) si a trai, in fiecare zi, experiente unice.
![quantum-of-the-seas8]()
Sala de spectacole Two70
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Robotii care iti prepara si iti servesc cocktailurile![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Restaurantele tematice si generale de pe Quantum of the Seas
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
In restaurantul japonez IZUMI de pe Quantum of the Seas![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA]()
Vara trecuta am parcurs din nou Mediterana, de aceasta data complet, de la Vest la Est si inapoi. Am pornit din Barcelona si am oprit in Monte Carlo, Livorno (Italia), Roma (Italia), Atena (Grecia), Kusadasi (Turcia), Santorini (Grecia), Salerno (Italia, de unde am vizitat oraselele superbe de pe Coasta Amalfitana – Positano, Amalfi si Ravello), si, la final, Barcelona.
Luna trecuta am revenit pe Quantum of the Seas, de aceasta data pentru o croaziera in Asia. Am pornit din Shanghai (China) si am oprit apoi in Hiroshima (Japonia), Yokohama (Japonia, de unde am mers sa vizitez Tokyo), Kobe (Japonia, de unde am mers sa vizitez Osaka) si, inapoi, la Shanghai.
Avantajele croazierei fata de o vacanta normala, intr-un singur loc
De foarte multe ori cand am avut de ales urmatoarea destinatie de vacanta si am oscilat intre o destinatie fixa (un oras intr-o anumita tara) si o croaziera, am optat pentru a doua varianta. Si iata de ce:
- Cu o croaziera vezi, intr-o singura vacanta, mai multe destinatii. Pleci la pranz din primul port, iti petreci seara pe vas, luand cina si urmarind, de exemplu, spectacole de tip Broadway in teatrul imens de pe vas, te culci, iar, a doua zi, te trezesti intr-un nou port, in alt oras, in alta tara. Este un sentiment de nedescris sa iesi pe balcon si sa vezi in departare un alt peisaj decat cel din seara precedenta.
- Dupa ce iei micul dejun, cobori de pe vas si mergi sa vizitezi orasul respectiv. Ai toata ziua la dispozitie, timp in care sa bifezi principalele obiective turistice, muzeele, etc. Seara te intorci pe vas (ca la hotel), faci un dus, mergi la cina (à la carte, intr-un nou restaurant pentru care poti opta) si apoi, iar, timp de distractie (spectacole, casino, aventuri in parcurile de distractii, etc). A treia zi te trezesti iar intr-un nou oras, intr-o noua tara. Si aventura continua. Bineinteles, exista si croaziere cu zile pe mare (din cauza distantelor mari intre porturi), ocazie tocmai buna pentru a te bucura de toate facilitatile de pe vas (iei pranzul la restaurant, mergi la sala de fitness, spa, faci plaja in aer liber pe sezlong, piscina, parcuri de distractii, shopping, etc).
- La finalul croazierei constati astfel ca ai vazut, in 7, 10 sau 12 zile, multe orase si tari unde te-ar fi costat o avere sa ajungi altfel (bilete de avion, cazare la hoteluri, taxi si un obositor du-te vino). Intr-o croaziera scapi de grija bagajelor. Un vas e ca un hotel plutitor. Ziua iesi la plimbare si vizitezi noi orase, iar seara te intorci, incarcat de energie buna, gata pentru a continua distractia pe vas.
- Contrar preconceptiilor, in croazierele nu merg, in majoritate, persoanele cu varsta inaintata. Majoritatea turistilor sunt tineri. cu varste intre 25 si 40 de ani. In functie de cum sunt construite si amenajate, unele vase sunt ideale pentru tineri, altele pentru familii cu copii.
- La fel, contrar preconceptiilor, vasul nu se clatina astfel incat sa ti se faca rau sau sa ai impresia ca se… rastoarna :)! Vasele de croaziera sunt imense si sunt deosebit de stabile. Nu sunt vulnerabile precum barcile sau iahturile. Pur si simplu, ai impresia ca te afli pe uscat. Intr-o singura croaziera de-a mea de pana acum vasul s-a miscat simtitor, din cauza vantului foarte puternic. Nu a fost nimic inspaimantator. Pur si simplu doar am constientizat ca se misca insa ne-am continuat activitatile ca si cum nimic nu se intampla.
- Si, pentru ca tot vorbim de astfel de temeri, toate vasele sunt echipate cu barci imense de salvare, suficiente pentru toti pasagerii. Sistemul de salvare este foarte bine pus la punct (la debutul fiecarei croaziere toti pasagerii sunt chemati la un instructaj obligatoriu ce dureaza 15 minute, astfel incat sa stie pe unde sa mearga si incotro sa ajunga, in functie de numarul camerei lor, in cazul unei urgente).
- Unul din aspectele pe care le ador intr-o croaziera este experienta de a lua masa in restaurantele à la carte. Ai parte de un meniu foarte diversificat, pregatit de Chefi cu experienta. Indiferent ca este mic dejun, pranz sau cina, totul este impecabil si extrem de delicios.
- Ador cand vine cina, iar, in restaurantul principal à la carte sau la restaurantele tematice, mai toti pasagerii vin imbracati la patru ace, cu costum/sacou/rochie de seara. Ai de fiecare data impresia ca te afli la o gala importanta.
- Intalnesti turisti de pretutindeni (SUA, America de Sud, Asia, Australia, etc)
- Desi sunt mii de oameni pe vas, nu simti aglomeratia, navele fiind extrem de mari.
- Serviciile sunt, repet, impecabile. De camera ta are grija un singur om, pe care il cunosti la inceputul croazierei si caruia ii comunici de fiecare data cand ai nevoie de ceva. Este tot timpul pregatit sa te ajute. Nu mai spun ca iti face curat in cabina de doua ori pe zi, cat esti plecat. Tot ce se intampla pe vas este organizat astfel incat tie sa iti fie cat mai bine si sa ai o experienta placuta.
- Cabinele sunt de doua tipuri: interioare sau cu balcon. In functie de buget, poti alege o camera interioara. Desi suna incomod, nu ai de ce sa iti faci griji. Este inteligent amenajata astfel incat sa nu simti nevoia sa vezi marea
. Oricum, pe cele mai noi vase, Quantum of the Seas, spre exemplu, in cabinele interioare ai o fereastra virtuala (o proiectie care pare atat de reala) care arata marea, in timp real (ai impresia ca esti pe balcon). Si, oricum, nici nu prea ai de ce sa stai in camera. Ziua, ori esti pe uscat, in oras, ori pe vas, la restaurante, fitness, spa, piscina, spectacole, etc. Daca ai bugetul necesar, poti opta pentru o cabina cu balcon. Astfel, poti admira marea stand pe sezlong si rasfatandu-te cu o cafea sau cu un ceai cald.
- Cabinele au, in medie, 18 metri patrati, la care se adauga balconul de 6 metri patrati. Desigur, exista si apartamente ce pot ajunge la 113 metri patrati. Proportional, bineinteles, cu bugetul disponibil. Insa, cabina clasica, indiferent ca este interioara sau cu balcon, este indeajuns de spatioasa si inteligent amenajata. Ai pat dublu (Queen Size) sau doua paturi twin, cu saltele incredibil de relaxante (in fiecare croaziera am avut un somn odihnitor), canapea, birou, TV plasma, dulapuri pentru depozitarea hainelor si o baie cu cabina de dus, chiuveta si, la fel, multe compartimentari smart.
- Pe toata durata croazierei ai o cartela magnetica, inscriptionata cu numele tau, cu care ai acces in cabina si cu care te legitimezi oriunde te afli (chiar si pe uscat). Cheltuielile suplimentare (alcool, sucuri, etc) se trec automat pe cardul de credit pe care il inregistrezi la imbarcarea pe vas. Dupa consumatie, prezinti cartela magnetica in cauza.
- Am auzit remarci ca nu ai cum sa vezi tot intr-un oras doar intr-o singura zi, cat ajungi sa il vizitezi printr-o croaziera. E adevarat, insa depinde si de ce oras vorbim. In cazul meu, o zi a fost suficienta pentru a vedea ce trebuie pe Coasta Amalfitana, in Santorini, in Ajaccio din Corsica, in Helsinki, Hiroshima, Kusadasi, Pisa si Lucca, Palma de Majorca, etc. In alte orase, precum Sankt-Petersburg, am stat de exemplu trei zile, timp in care am acoperit tot ce se putea vedea important. In rest, daca simti ca nu ai vazut suficient, poti reveni in acea destinatie cu o alta croaziera, ori pe cont propriu, clasic (avion+cazare hotel).
Acum, e adevarat, am ramas cu aceste impresii positive legate de calatoriile cu vasele de croaziera si pentru ca am mers pana acum cu Royal Caribbean, compania americana care acorda o mare atentie serviciilor la bord. Poate, cu alte companii lucrurile nu stau atat de roz. (Spre exemplu, am fost o singura data cu MSC si am ramas foarte dezamagit de serviciile mediocre).
In functie de circuit, preturile croazierelor difera. Cele de pe Mediterana de Est (Italia-Grecia-Turcia) sunt cele mai accesibile (gasesti chiar si la 700 de euro pentru 7 zile). Altele sar de 1000 de euro de persoana. In functie si de vas, dar si de destinatii si de durata (unele au si 14 zile). Cea mai scumpa de pana acum a costat, in cazul meu, 1600 de euro, insa toata investitia a meritat. Ai totul inclus: mancare, servicii ireprosabile, entertainment si, bineinteles, ocazia de a vedea atatea destinatii intr-o singura vacanta.
Experienta, repet, este de neuitat. Si de aceasta parere sunt zeci de milioane de oameni din pretutindeni care isi rezerva croazierele chiar si cu un an sau doi inainte. Cei mai multi alegand, ca si mine, Royal Caribbean. Booking-ul se face contactand www.rccl.ro (Str Dr Iacob Felix nr 57, sector 1, Bucuresti)
The post De ce merita sa mergi in croaziera appeared first on Agentia de Presa Mondena.